Sunday, August 14, 2011

pollo alla grigli Jejari Tembam


Salam...n Mabuhayy....

ni Rin nak ajar resepi plg senang skali....campak-campak...siap..hahaha...

Bahan-bahan :

Ayam / Daging (Rin ambik ayam yg cuma bhgn peha shj..1 bahagian)
1 camca teh serbuk ketumbar (klau takda blh pkai yg biji..tumbuk sedikit)
1 camca teh serbuk jintan manis
1 camca teh jintan putih
1 inch halia yg ditumbuk
1 btg serai yg diketuk
1 biji bawang sederhana besar dimayang
1 camca teh serbuk kunyit
sedikit perahan asam limau
2 sudu madu
sedikit garam
cili yg dihiris nipis sbg hiasan

Cara-cara menyediakan:
1. kelarkan sedikit bahagian peha ayam tu dan cucuk2 kan ayam supaya bahan2 boleh menyerap dan memudahkan proses memasak..
2.gaulkan ayam dgn garam+serbuk kunyit dan semua bahan yg ada disudahi dgn perahan air limau nipis dan madu..letakkan bawang dan serai yg diketuk di atas ayam dan perapkan seketika (nk lbh sedap..perap lbh lama)..
3. lapiskan loyang dgn kertas aluminiun dan sedikit mentega dibawah ayam serta letakkan juga kertas aluminium diatas ayam utk mengelakkan terlalu garing atau hangus...kemudian bakar didalam oven dlm masa 30 minit dlm suhu antara 180-200darjah celcius ..jenis pembakaran pilih both iaitu pembakaran atas dan bawah..
selepas 30 minit...sedia dihidangkan...selamat mencuba!!

pancake dressing with honey n butter



Salam n hye all....

td dh buat penne...so this time Rin uploadkan cara-cara menyediakan pancake simple plak...

Bahan-bahan (saiz hidangan 2-4 org)::

2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camca teh tepung penaik
1 cawan yogurt asli (natural )
2 1/2 sudu besar gula perang (boleh juga gunakan gula pasir)
1 biji telur
1 sudu besar mentega
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan air

Cara menyediakan:

1. Gaulkan tepung gandum+tepung penaik+yogurt+mentega+susu cair dan telur dan masukkan air...akhir sekali masukkan gula perang ..pukul hingga rata dan adunan menjadi licin dan berkilat..
2. rehatkan adunan selama 5 minit
3.gunakan kuali non-stick dan api yg perlahan...masukkan sedikit mentega sblm meletakkan adunan kedalam kuali dan bentukkan menjadi bulat...balikkan selepas 1 minit (pastikan guna api yg perlahan dan isi adunan jgn terlalu sedikit kalau tak ia akan jd nipis dan jgn terlalu tebal takut dalaman tak cukup masak)
2. sedia dihidangkan..dressing dgn madu dan butter atau syrup dan jam..kpd yg kurang suka makan manis..blh makan begitu shj..sedia dihidangkan panas atau sejuk..


penne saziare delisiozo Jejari Tembam



Salam...hye all....

arini nak share resepi mudah2 je...penne saziare delisiozo...penne yg mengenyangkan dan sedap..sgt mudah menyediakannya dan juga mengenyangkan..

Bahan-bahan (saiz hidangan 5-7 org):
1 bungkus Pasta jenis Penne (Rin pakai san remo)
3 sudu besar olive oil
2 sudu besar minyak masak
1 tin tomato puri
1 biji bawang besar
1 1/2 biji bawang putih
sehiris nipis halia
setengah sudu cili boh / 3 biji cili kecil (rin pakai cili kering yg diblend)
1 biji tomato yg dipotong dadu
semangkuk kecil udang yg dibuang kulit
semangkuk kecil daging cincang
sayur-sayuran (optional..Rin tak letak sbb tak suka..hihi)
limau nipis yg dipotong utk perasa

Cara menyediakan::
1. didihkan air dan apabila air hampir mendidih masukkan 2 titik minyak msk (supaya penne tidak melekat2) dan masukkan penne sehingga terendam semuanya..masukkan sedikit garam..tunggu sehingga penne berubah warna dan bentuk kemudian toskan..
2. Kisar halus/blend bawang bsr+bwg putih+halia dan panaskan minyak masak..tumis bahan2 yg dikisar td sehingga naik bau dan kekuningan kemudia masukkan cili boh dan tumis seketika..kemudian masukkan kesemua bahan2 lain spt daging dan udang,tomato yg dipotong dadu..tumis dan gaul hingga sebati...pastikan daging tidak berketul-ketul dan masak ..
3. apabila tumisan betul-betul naik bau masukkan penne..gaul seketika dan akhir sekali masukkan olive oil dan gaul rata...
4. siap dihidangkan..boleh dihidangkan bersama perahan air limau nipis utk rasa masam sedikit...nyummy!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...