Tuesday, October 23, 2012

Sup Brokoli dgn Tofu Telur Jejari Tembam

Salam...

hye...sebenarnya JT dh tak larat nak bersengkang mata ni...tp bila dh announce..kne la juga paksa rela buat juga kan..lgpun JT mmg tak suka buat keje halfway ..pastu give up...jd utk semua readers...JT cuba jugala..kuatkan semangat..jd..harap u all puas hati la...hihihi...resepi ni di update pada jam 4.25am...jd klau ada kesalahan typing error dan sebagainya....jgnla judge ye...faham2 je le...hihihi

so JT nk share resepi yang simple juga....(biasala JT suka yg simple2 je..sempoiii )

SUP BROKOLI TOFU TELUR JEJARI TEMBAM



saje je nk serve guna mangkuk jepun bru beli smlm..org lain ke cameron beli strawberry..
JT pegi..beli pinggan mangkuk..hahaha

ok jom check it out !

Bahan-bahannya dan Cara Penyediaan:





ok..ini adalah bahan2 nye...JT guna 2 roll tofu (ok..tofu telur yg JT guna ni jd rupanya begitu bukan apa..JT simpan kat frozen fridge jd ianya membeku,so sblm msk,JT baru keluarkan dan rendamla dgn air biasa..jd warnanya dh jd sedikit kekuningan dan ada kedut2 ..hihi..), kemudian ada brokoli,ikutla..nk bnyk letak la bnyk..ada sikit carrot dipotong seperti diatas,cili juga dihiris memanjang,sedikit lada hitam yang ditumbuk kasar dan telur..(ok utk telur,JT cuma ambil telur putihnya sahaja...yg kuning simpanla...blh buat masker muka..haha hambekk ko..sambil msk..muka pun lawa je..hihihi)


untuk bahan menumis...JT guna bawang besar yang dimayang,bawang putih yang diketuk,cili hijau yang diketuk dan juga sedikit halia..seperti diatas...tumis hingga wangi...

selepas itu, masukkan air utk kuah sup..slps itu masukkan carrot dan biarkan seketika..bila sup dh agak mengelegak,masukkan telur (1 tgn letakkan telur sedikit demi sedikit dan 1 lg tgn truskan mengacau dan jgn berhenti..supaya tekstur telur relai cantik..)

kemudian bolehla masukkan brokoli,biarkan seketika (jgn lama nnti brokoli jd over cooked) dan kemudian masukkan bahan2 selebihnya..dan perasakan garam,gula dan pati ayam...masukkan tofu dan reneh seketika...



masa ni dh tak perlu kacau sbb nnti tofu yg lembut tu akan hancur..


Hasilnya....hihi..JT guna brokoli lama..jd ada bahagian yg dh kekuningan sikit..last skali taburla lada hitam ....makan panas2...fuhhhhh....nyummy!!

tips dari dapur JT:

* brokoli jgn terlalu lama dlm sup sbb taknak jd over cooked..
* masa curahkan telur mesti perlahan2 dan angkat paras tgn tu sedikit tggi supaya curahan lbh halus dan mesti guna tgn satu lagi utk trus mengacau supaya tekstur lbh halus..
* lps masukkan tofu..dah tak perlu mengacau sebab tofu sgt lembut jd blh relai dgn mudah..

Ayam Bakar Serai Jejari Tembam

Salam...Hyeeeeee (^____*)

sorry sgt2 JT dh lama tak update blog..taktahula knp kemalasan sgt2..mungkin itu petandanya berat badan naik lg..huhuhu..sedih tp nk buat macammana la kan...siapa taknak ramping mantap mancam RCW tu..tp yela..JT usahakan jugala..tp tak perlu la nak kecoh satu dunia sbb JT bukan artis..hihihi...klau la ada lagi The Biggest Looser Asia tu..JT nk mohon masuk la..sementara takda apa2 komitmen ni kan..hihihihi...tp dh takde yek...rugila..bagus program2 mcmtu...memberi inspirasi...klau The Biggest Looser dan MasterChef bergabung...mcmmn la yekkk? hurmm...(menggaru dagu smbil memikir..)

ok2 kali ni JT nak share resepi lagi...haaa...senang dan bahannya sgt mudah...takdela mcm iklan cooking magic by panasonic tu kan...kukus grill panggang ..kukus grill panggang...hahaha..itu la namanya cooking magic..JT ni bukan chef dan bukan juga magician..so faham2 je la...hihihi ok sbnarnya JT frust sgt ...sbb JT ada la buat Vlog tutorial utk upload kat sini...tp bila transfer dari phone (ok..tau..mmg cikai je pun,record pkai camera handphone je...hahaha) jadi terbalik lak rakaman tu..tp JT upload je la..kalau kepala korg terteleng ...jgn salahkan JT..sape suruh korg tgok...kan..hahaha...sian korg...takpela..rasanya bila upload kat sini..ok kot..auto rotate kut..try je la...lain kali JT buat video cantik2 supaya korg tak ke'telengan'..hahaha..ok jom tgok resepi...

AYAM BAKAR SERAI JEJARI TEMBAM



Bahan-bahannya


antara bahan-bahan..
1 bahagian Ayam - dibuang kulitnya dan dibersihkan dan dikelar
7 ulas Bawang Putih- dikisar
2 batang Serai - dikisar
1 1/2 inch Halia - dikisar
1/2 sudu lada hitam - dikisar / blh juga gunakan 1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu Pati Ayam Knorr
1 sudu besar butter/ marjerin/ mentega (JT pakai Dorina planta roti tu je..)
sedikit garam + gula   secukup rasa

Cara menyediakannya







ok..bahan-bahan ni semua dikisar..JT guna pengisar basah sbb JT mmg nak letak air sikit sbb bila JT bakar dlm oven nanti takla ayam tu jd dry sgt dan hilang jusnya..

sblm kisar bahan-bahan diatas,JT letakkan lada hitam utk dikisar sekali..dan selepas di kisar kesemua bahan,gaul kesemua bahan pada ayam dengan serata..mana bahagian yang berongga tu..sumbatkan bahan perapan ni..dan kemudian perasakan dengan serbuk pati ayam,garam dan gula secukupnya 

Apabila sudah digaul rata bahan perapan pada ayam..wrapping kan dgn plastic wrap dan perapla sekurang-kurangnya 30 minit..lagi lama perap,lagi sedap...dan blh la panaskan suhu oven pembakar lbh kurang 180c-200c ..




selepas hampir 3/4 masak...JT keluarkan dari oven pembakar dan grill seketika diatas dapur utk dptkan warna keperangan sedikit...kemudian bolehla dihidangkan bersama baki jus ayam yg tlh bercampur dgn  bahan perapan dan juga mentega td..nak lebih ummpphhh..blh hiriskan limau nipis/lemon utk diperah sedikit di atas ayam sblm mkn...


selamat mencuba (^_________^)


tips dari dapur Jejari Tembam:

* utk yg berdiet..lbh sesuai pakai bahagian 'chicken breast' atau dada ayam..ketukkan supaya daging ayam tu lbh mampat..tp biasala JT ni ikut suka tekak je...
* bila nak perapkan ..mesti kelarkan sedikit ayam supaya bahan perapan lbh menyerap ke dlm...
* jgn perap ayam yg terlalu 'dry'..biarkan ada air sedikit supaya ayam yg dipanggang tdk kehilangan jus dan tdk terlalu kering..
*bila bakar didlm oven..jus yang keluar dari ayam,bahan perapan dan butter yg tlh cair akan membentuk /menjadi sos ayam yg sedap..jadi gunakan semula sbg pencicah slps ayam dihidangkan..

Kailan Goreng Jejari Tembam

Salam...

wahhh...asyik update FB je...update blog...malas..hahaha...gitu la gayanye...ok2..ni nk update la ni..haaa...kali ni JT nak share resepi lagi..apa dia???? ala..simple je..tp nak share jugak la kan..hihihi...okla..jom tgok dan jgn lupa mencuba yea...

KAILAN GORENG JEJARI TEMBAM...





Bahan-bahan (hidangan utk 2-3 org)



of course la ada Kailan...klau dpt baby kailan lg best tp JT beli ni yg besar2 dah..
1/2 biji Bawang Besar - dimayang
1 Biji Bawang Merah Kecil - Hiris Halus
2 ulas Bawang Putih - diketuk
3 biji Cili  Kecil (nk pedas lagi blh tambah)-diketuk
1/2 inci Halia - diketuk
1/2 biji Cili Merah -Hiris membulat
1 ekor Sotong / blh guna Udang
2 1/2 sudu bsr Sos Tiram (JT pakai Nona)
1/2 sudu kecil Minyak Bijan
1 sudu kecil pati ayam knorr
1 sudu besar minyak utk menumis
sedikit air
sedikit Carrot
sedikit Lada Hitam- ditumbuk / blh guna 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit ikan bilis
sedikit garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakannya



-tumis dulu bawang merah+bawang besar+cili hijau+cili merah+halia dan ikan bilis
- dh naik bau, masukkan sotong dan goreng seketika,masukkan minyak bijan dan tambah sedikit air
-masukkan lada hitam dan carrot biarkan seketika


- bila carrot sedikit empuk, masukkan kailan ,pati ayam knorr dan sos tiram  gaulkan sebati
- bila warna kailan sedikit kehijauan masukkan garam,gula ..gaulkan seketika dan terus tutup api..
-sedia dihidangkan (^_____^)



tips dari dapur JT
* mcm biasa la..cuci sayur kailan ni..JT akan cuci sehelai demi sehelai..ada juga JT tgok yg tak relaikan daunnya..msk je setongkol gitu kan...mmg nmpk lbh menarik bila dihidangkn..tp JT mmg wajib la cuci setiap helaian..takut sgt ada 'ulat' meliut2 kat daun sayur tu..kita plak msuk dlm mulut ..ngap je kan..hahahaha
* masak sayur jgn lama..terutamanya sayuran hijau...sbb kita tak mahu kehilangan zatnya..lgpun biar ada 'crunch' sikit la..bru sdp sayur goreng ni...
* JT tak letak bnyk air so dia tak berkuah sgt sbb masa JT msk ni..JT ada msk sup brokoli so dah ada kuah kt situ..tp siapa yg nk lbh kuah..tambahkn air tp kne tambah jugala kuantiti sos tiram dan lain2 yea..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...