Saturday, August 13, 2011

Trifle Jejari Tembam











Salam...hye all....

Kali ni teringin nak kongsi resepi trifle...sebenarnya Rin tak pernah buat pun..but tengok air tgn kawan sekolah iaitu Pn.Soliha Razali tu..mmg terliur habis...so minta resepi...tapi Rin ni mengada sket..first time buat dah nak buat bagi semua rasa....mak mertua sekeluarga 4 org sbb Rin dgn Hubby buka puasa dgn diaorg..then ma Rin sendiri..4 org and last but not least..jiran sebelah rumah..Kak Ja sekeluarga juga 4 org..so mcmmn yek..resepi asal tak pasti utk brp org..so Rin outer la resepi tu sket...so hasilnya sgt memberangsangkan...

Bahan-bahan: (saiz hidangan utk 10-13org)

2 kotak..Kek Apollo (siapa yg tak suka manis sgt just beli kek span atau kek kukus kosong je)
4 sudu bsr tepung kastard (rin pakai cap bunga raya)
setengah tin susu cair (kalau suka manis blh guna 1 tin sederhana,Rin guna Ideal)
2 kotak jelly crystal (rin pkai cap nona perisa strawberry)
1 biji telur (just ambik kuningnya shj)
1 tin bsr cocktail atau buahan2 yg dipotong kecil dan dadu
ceri /buah dipotong utk hiasan

Cara-cara membuatnya:

1. didihkan 800ml air..bila hampir mendidih,masukkan jelly crystal dan kacau perlahan2..selepas mendidih,sejukkan dgn suhu bilik...
2. sementara itu,susun kek apollo atau kek kedlm bekas yg bersesuaian (klau blh kaca biar cpt sejuk dan cantik) secara rata,kalau nk buat dua lapis pun takapa..tp bergantung kpd ketinggian bekas...
3. kemudian agak2 jelly crystal td mcm berlendir..blh tuangkan ke dlm bekas yg tlh disusun dgn kek td..jgn terlalu sedikit atau terlalu bnyk..
4. then,didihkan 800ml air sambil tu ambil tepung kastard dan kuning telur pukul di dlm satu bekas sehingga sebati dan sejatkan ke dlm air yg dididihkan td dan kacau perlahan-lahan (ini utk mengelakkan tepung berketul-ketul dan tdk mengeluarkan bnyk buih udara)..kacau hingga naik bau tepung dan masukkan susu cair sambil kacau perlahan-lahan sehingga likat..dan kuningnya nmpak cantik..sejukkan dgn suhu bilik...
5. sambil tunggu kastard sejuk,bolehla susun buah /buahan cocktail ke dlm bekas diatas jelly..pastikan jelly belum mengeras sepenuhnya..last sekali tuangkan kastard di lapisan plg atas..jgn terlalu bnyk dan jgn terlalu sedikit..
6. buat hiasan di ats kastard dan sejukkan di dlm peti sejuk..selepas setengah jam..dah boleh dihidangkan..

pst:// Rin mmg tak suka manis melampau so inila sukatannya..sbb layer by layer tu biar tersusun kemanisannya..yg last skali manis ialah kek..kalau semuanya manis..alamatnya kerat kaki la lps ni...hehehe..so slmt mencuba...

2 comments:

DJSHAKHGKhdk said...

ooo fruit triffle..akma pnh mkn..akak akma wat..tp xpenh cbe ag la wat sndri..mle2 igt kn ape td..coz bntuk xsme..coz akk gne mini cup..akma gne bks bsr n juz cedok cm aiskrim ble nk mkn..btw thanks for the recipes :)

BiMboO JuMboO said...

oo mmg blh buat mcmtu,cuma lbh menarik kalau guna cup...lbh meraik kalau cup yg berkaki...cun...hehe..akak ada juga letak dlm mangkuk pyrex tu..tp senang je penyediaannya..akma try buat yea..nnti kalau ada apa2 nk tanya,bgtau je akak....ok dear? btw thanks bg komen disini..jemput ziarah JT lagi yea..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...