Salam semua...
hurm...mesti ramai yg nak cuba resepi ni kan...haaaa...buatnyer senang bangat..tp takleh mkn selalu...kolestrolllll....hihihi...menu ni glamer la kat kelantan...JT pun ada darah kelantan juga belah ma...ma pun jarang buat sbb abah tak mkn..abah JT org selangor..tak reti mkn mende gini..lgpun abah gout,takleh mkn seafood...hihi...JT mmg suka..sbb JT membesar ngan nenek atau JT panggil mok..dh meninggal lama dh..sejak tu tak dapat dh mkn tupat sutong...arwah mok buat mmg superb!! takde yg blh celen punyer..so tekak JT yg dh teringin sgt nk makan ni..minta tlg kwn yg reti buat..tak sampai2 kat JT...telan air liur je...sabar je la...so terpaksala JT cari resepi..tanya2 mak saudara JT iaitu makda...laa..senang je rupanya...hihihi..thanks makda..hurm ma ckp,makda ni mmg terer bab kuih muih kelantan ni..oppss lupa plak,makda ni adik my mom no 2..my mom anak sulung...hihi
TUPAT SUTONG JEJARI TEMBAM.
Bahan-bahan
8 ekor Sotong yg dicuci bersih..(klau tak bersih nnti nk makan bau hanyir..)
2 relung gula nisan
santan secukupnya
garam secukupnya
sedikit gula pasir
beras pulut secukupnya
Cara menyediakan
-cucikan sotong bersih2 dan isikan beras pulut ke dlm sotong lbh kurang 1/2 dari badan sotong tp jgn padatkan beras tu..nnti beras pulut jd jelantah pulak.
-selepas isikan,pinkan dgn lidi dan pinkan sekali kepala sotong tu sebagai penutup.
- susun kan ke dalam periuk elok2.
-pecah-pecahkan gula nisan tu dan tabur ke dlm periuk.
-masukkan santan secukupnya paras sotong tu.(asalkan sotong tenggelam,tp tak perlu banyak sgt)dan perasakan dgn garam kasar dan gula pasir.
-tutupkan periuk dan masak dgn api yg sgt perlahan.biarkan sehingga sotong dan beras pulut masak (sotong akan menjadi padat berisi).
-sejukkan dan sedia dihidangkan atau boleh dipotong sebelum dihidangkan.