Wednesday, September 14, 2011

Chicken Congee Jejari Tembam




Salam ...hye all...

Sorryla..JT dh lama tak menaip dlm blog ni..bukan apa,musim raya2 ni..mkn bnyk..bdn pun tak brp nk sihat..tu la malas nk membuka notebook ni..tp sbb dh lama..boring la plak kan...haaa...masa raya2 ni,bnyk umah terbuka...mkn..mkn..mkn....apakata bila kita dh blk umah tu,buatla mknn yg sihat dan simple pula...asyik berlemak+bersantan je kan...apa kata kita rebus-rebusan plak..hehee.....ok,ni JT share buat bubur yang boleh merangkap nasi air...pernah dgr ke?nasi air ni popular di negeri Kelantan..tp bukanla btul2 nasi air yg JT buat ni..klau nasi air tu,lain kali la JT sharekan resepinya yea...ok,ni dia resepi Chicken Congee Jejari Tembam..

Bahan-Bahan (saiz hidangan 2-4org)
- segenggam beras yg dikisar separa halus(JT pakai beras basmathi..klau takda,pkai beras biasa janji yg berkanji...ok)
-sesudu besar pati ayam (JT pakai knorr yg serbuk)
-garam secukup rasa
-air secukupnya/stok ayam

Cara menyediakan
- basuh beras yg telah dikisar dan toskan.
-panaskan periuk sederhana bsr dan masukkan beras dan air..air biar berlebihan sehingga 3/4 muatan periuk.
-masak dgn api yg perlahan,siapa yg ada slow cooker lg senang..masukkan semua bahan dan biarkan je..
-bila beras dah jd bubur,masukkan pati ayam dan garam..gaul rata dan biarkan btul2 masak...jgn biarkan iar terlalu kering.
- boleh bubur dh masak,boleh dihidangkan bersama ikan bilis/kacang goreng utk menjadi rencah atau telur hancur dan ikan kering utk mkn bersama.

ps/kalau tak habis..bubur tu boleh simpan dlm peti ais dan boleh tahan lama..bila nk mkn panaskan sahaja.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...