Monday, September 19, 2011

Popia dan Sos Jejari Tembam

Salam...hye..haiyaaaa...wachaaaa...

hehe..sorry la lambat sket..biasala,JT dlm proses pembukaan kedai..jd banyak la yg perlu dibuat perancangan+perbincangan dgn investor2..hihi...tp utk tdk menghampakan..JT luangkan juga masa utk upload resepi JT yea..kali ni JT nk share kan resepi popia dan sos nya...haaa...JT tak mainla makan cicah dgn sos cili je..ada la caranya....cuba tau...ok ni dia resepi:

POPIA JEJARI TEMBAM

Bahan-bahan utk Popia

1 paket kulit popia saiz sederhana
1 carrot(dipotong halus)
1 timun (dipotong halus)
1/4 kobis (dipotong halus)
1/2 cawan isi ayam/ daging (dipotong dadu,bersihkan dan toskan)
sedikit garam
1 sudu teh ajishio (lada putih dan lada hitam)
1 sudu besar minyak utk menumis

Bahan mesin
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar

Cara Menyediakan

-panaskan minyak di dlm kuali dan tumiskan bahan mesin sehingga naik bau wangi
-masukkan isi ayam/daging dan goreng hingga masak
-masukkan garam+ajishio dan masukkan carrot dulu..biarkan separa masak
-kemudian masukkan kobis juga biarkan separa masak,akhir sekali masukkan timun gaul seketika dan angkat,toskan
-sediakan gam utk melekatkan popia (hanya ambil tepung gandung dan campurkan dgn sehikit air)
-ambil kulit popia,isikan inti dan gulung kemas2 dan gam kan dihujungnya dgn gam (tepung td)
-goreng dgn api sederhana bsr sehingga garing,sedia dihidangkan.

SOS POPIA JEJARI TEMBAM

Bahan-bahan

2 ulas bawang putih(saiz agak bsr,klau kecil letak 3 ulas)-ditumbuk /cincang halus
1/2 inch halia-ditumbuk/cincang halus
1 sudu besar cili kering yg telah dimesin (klau nk lbh pedas blh tambah)
2 sudu besar sos cili (JT pakai sos cili kimball)
1/2 sudu cuka msk
4 sudu besar gula pasir
sedikit garam
1 cawan air

Cara menyediakan

-masukkan bahan yg ditumbuk/cincang halus ke dlm periuk kecil dan goreng tanpa minyak (sangai)seketika kemudian masukkan air dan cili mesin
-biarkan air hampir mengelegak,masukkan sos+gula+cuka dan garam,kacau sebati
-biarkan kuah mendidih dan menjadi pekat..kalau kurang pekat,cuma tambahkan sos cili dan kalau terlebih pedas,tambah gula. sedia dihidangkan bersama popia..

pst:// gambar JT upload bsok yea...hari tu lupa nak ambik gambar..dh masuk dlm bekas nk tapau baru teringat..malas dah la..hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...