Friday, September 16, 2011

Rainbow Bread Cake Jejari Tembam





Salam semua....

sorry terlambat update sket..bukan apa..bila dh keluar tu tau2 je la...hihihi...haa...ni JT nk share resepi yg simple miple..(ala mcm biasala kan)..bukan apa..kdg2 rasa malas nk duduk kat dapur tu lama2..lagipun bnyk lagi keje boleh buat kan...td tgok ada bnyk gak la roti JT yg dh expired..tp belum berkulat..elok dari rupanya cuma bila dh expired tu..(ada la dlm 2-3 hari terlebih expired)..so nk buang sayang la pulak..klau duk kat kg..boleh la bg ayam makan..tp ni duk kt tgh bandar..mcmmnla kan..erm,asyik-asyik buat puding roti je kan..boring jugak..so baik olah sket..menu yg lbh sihat tak pyh pakai butter ke telur ke smua..haaa..sihat dan boleh mkn semula dan tak membazir...ok,jom tinjau2 resepi ni..

RAINBOW BREAD CAKE JEJARI TEMBAM

Bahan-bahan

Roti (disiat kecil2 atau lbh senang diblender je)
1 tin susu cair
3 sudu besar susu pekat
5 sudu besar gula kastor/gula halus/gula pasir
2 senduk kecil tepung
1 cawan tepung naik sendiri(self-raising flour)
1/2 camca teh baking powder (ayakkan)
pewarna (JT pkai merah+kuning+biru)
sedikit madu utk hiasan

Cara menyediakan

-masukkan semua bahan- bahan (kecuali pewarna,tepung2 dan baking powder) ke dlm blender dan kisarkan.
- panaskan oven suhu 180'c dan sementara itu, masukkan bahan yg telah dikisar ke dlm bekas acuan pembakar,satukan tepung+self raising flour+baking powder,kacau hingga sebati dan tepung tidak berketul-ketul..kemudian,letakkan pewarna dan gunakan garfu utk mencorakkannya..
-kemudian letakkan ke dalam oven.Bakar selama 20-30 minit.(masa ni dh boleh buat keje lain..hihi)
-bila dh cukup msk(boleh test dgn lidi..cucukkan..klau tak melekat di lidi..maknanya dh masak elok..dan bau harum roti semakin kuat)sejukkan dan dipotong cantik dan hidangkan bersama sedikit madu,sedia untuk dihidangkan.

hurm..senang kan...selamat mencuba..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...