Salam...Hyeeeeee (^____*)
sorry sgt2 JT dh lama tak update blog..taktahula knp kemalasan sgt2..mungkin itu petandanya berat badan naik lg..huhuhu..sedih tp nk buat macammana la kan...siapa taknak ramping mantap mancam RCW tu..tp yela..JT usahakan jugala..tp tak perlu la nak kecoh satu dunia sbb JT bukan artis..hihihi...klau la ada lagi The Biggest Looser Asia tu..JT nk mohon masuk la..sementara takda apa2 komitmen ni kan..hihihihi...tp dh takde yek...rugila..bagus program2 mcmtu...memberi inspirasi...klau The Biggest Looser dan MasterChef bergabung...mcmmn la yekkk? hurmm...(menggaru dagu smbil memikir..)
ok2 kali ni JT nak share resepi lagi...haaa...senang dan bahannya sgt mudah...takdela mcm iklan cooking magic by panasonic tu kan...kukus grill panggang ..kukus grill panggang...hahaha..itu la namanya cooking magic..JT ni bukan chef dan bukan juga magician..so faham2 je la...hihihi ok sbnarnya JT frust sgt ...sbb JT ada la buat Vlog tutorial utk upload kat sini...tp bila transfer dari phone (ok..tau..mmg cikai je pun,record pkai camera handphone je...hahaha) jadi terbalik lak rakaman tu..tp JT upload je la..kalau kepala korg terteleng ...jgn salahkan JT..sape suruh korg tgok...kan..hahaha...sian korg...takpela..rasanya bila upload kat sini..ok kot..auto rotate kut..try je la...lain kali JT buat video cantik2 supaya korg tak ke'telengan'..hahaha..ok jom tgok resepi...
1 bahagian Ayam - dibuang kulitnya dan dibersihkan dan dikelar
7 ulas Bawang Putih- dikisar
2 batang Serai - dikisar
1 1/2 inch Halia - dikisar
1/2 sudu lada hitam - dikisar / blh juga gunakan 1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu Pati Ayam Knorr
1 sudu besar butter/ marjerin/ mentega (JT pakai Dorina planta roti tu je..)
sedikit garam + gula secukup rasa
selepas hampir 3/4 masak...JT keluarkan dari oven pembakar dan grill seketika diatas dapur utk dptkan warna keperangan sedikit...kemudian bolehla dihidangkan bersama baki jus ayam yg tlh bercampur dgn bahan perapan dan juga mentega td..nak lebih ummpphhh..blh hiriskan limau nipis/lemon utk diperah sedikit di atas ayam sblm mkn...
tips dari dapur Jejari Tembam:
* utk yg berdiet..lbh sesuai pakai bahagian 'chicken breast' atau dada ayam..ketukkan supaya daging ayam tu lbh mampat..tp biasala JT ni ikut suka tekak je...
* bila nak perapkan ..mesti kelarkan sedikit ayam supaya bahan perapan lbh menyerap ke dlm...
* jgn perap ayam yg terlalu 'dry'..biarkan ada air sedikit supaya ayam yg dipanggang tdk kehilangan jus dan tdk terlalu kering..
*bila bakar didlm oven..jus yang keluar dari ayam,bahan perapan dan butter yg tlh cair akan membentuk /menjadi sos ayam yg sedap..jadi gunakan semula sbg pencicah slps ayam dihidangkan..
sorry sgt2 JT dh lama tak update blog..taktahula knp kemalasan sgt2..mungkin itu petandanya berat badan naik lg..huhuhu..sedih tp nk buat macammana la kan...siapa taknak ramping mantap mancam RCW tu..tp yela..JT usahakan jugala..tp tak perlu la nak kecoh satu dunia sbb JT bukan artis..hihihi...klau la ada lagi The Biggest Looser Asia tu..JT nk mohon masuk la..sementara takda apa2 komitmen ni kan..hihihihi...tp dh takde yek...rugila..bagus program2 mcmtu...memberi inspirasi...klau The Biggest Looser dan MasterChef bergabung...mcmmn la yekkk? hurmm...(menggaru dagu smbil memikir..)
ok2 kali ni JT nak share resepi lagi...haaa...senang dan bahannya sgt mudah...takdela mcm iklan cooking magic by panasonic tu kan...kukus grill panggang ..kukus grill panggang...hahaha..itu la namanya cooking magic..JT ni bukan chef dan bukan juga magician..so faham2 je la...hihihi ok sbnarnya JT frust sgt ...sbb JT ada la buat Vlog tutorial utk upload kat sini...tp bila transfer dari phone (ok..tau..mmg cikai je pun,record pkai camera handphone je...hahaha) jadi terbalik lak rakaman tu..tp JT upload je la..kalau kepala korg terteleng ...jgn salahkan JT..sape suruh korg tgok...kan..hahaha...sian korg...takpela..rasanya bila upload kat sini..ok kot..auto rotate kut..try je la...lain kali JT buat video cantik2 supaya korg tak ke'telengan'..hahaha..ok jom tgok resepi...
AYAM BAKAR SERAI JEJARI TEMBAM
Bahan-bahannya
![]() |
antara bahan-bahan.. |
7 ulas Bawang Putih- dikisar
2 batang Serai - dikisar
1 1/2 inch Halia - dikisar
1/2 sudu lada hitam - dikisar / blh juga gunakan 1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu Pati Ayam Knorr
1 sudu besar butter/ marjerin/ mentega (JT pakai Dorina planta roti tu je..)
sedikit garam + gula secukup rasa
Cara menyediakannya
ok..bahan-bahan ni semua dikisar..JT guna pengisar basah sbb JT mmg nak letak air sikit sbb bila JT bakar dlm oven nanti takla ayam tu jd dry sgt dan hilang jusnya..
sblm kisar bahan-bahan diatas,JT letakkan lada hitam utk dikisar sekali..dan selepas di kisar kesemua bahan,gaul kesemua bahan pada ayam dengan serata..mana bahagian yang berongga tu..sumbatkan bahan perapan ni..dan kemudian perasakan dengan serbuk pati ayam,garam dan gula secukupnya
Apabila sudah digaul rata bahan perapan pada ayam..wrapping kan dgn plastic wrap dan perapla sekurang-kurangnya 30 minit..lagi lama perap,lagi sedap...dan blh la panaskan suhu oven pembakar lbh kurang 180c-200c ..
selepas hampir 3/4 masak...JT keluarkan dari oven pembakar dan grill seketika diatas dapur utk dptkan warna keperangan sedikit...kemudian bolehla dihidangkan bersama baki jus ayam yg tlh bercampur dgn bahan perapan dan juga mentega td..nak lebih ummpphhh..blh hiriskan limau nipis/lemon utk diperah sedikit di atas ayam sblm mkn...
![]() |
selamat mencuba (^_________^) |
tips dari dapur Jejari Tembam:
* utk yg berdiet..lbh sesuai pakai bahagian 'chicken breast' atau dada ayam..ketukkan supaya daging ayam tu lbh mampat..tp biasala JT ni ikut suka tekak je...
* bila nak perapkan ..mesti kelarkan sedikit ayam supaya bahan perapan lbh menyerap ke dlm...
* jgn perap ayam yg terlalu 'dry'..biarkan ada air sedikit supaya ayam yg dipanggang tdk kehilangan jus dan tdk terlalu kering..
*bila bakar didlm oven..jus yang keluar dari ayam,bahan perapan dan butter yg tlh cair akan membentuk /menjadi sos ayam yg sedap..jadi gunakan semula sbg pencicah slps ayam dihidangkan..
No comments:
Post a Comment