Salam semua...pa habaq...sihat kaa...
Haaa...tetibe je nak berloghat kedah...hihihi..takde mengena ngan entry ni pun...kali ni JT nak share kan resepi sup...sape suka makan sup? JT kurang suka tapi suami JT suka...hurm..kalau ikut resepi my mom...mmg pekat dan penuh rempah ratus sup ayamnya....mmg terangkat la ke'power'an nya...tp suami JT kurang suka jika terlalu berempah ratus...hurm...jadi JT modified la sket..(bukan sikit...JT cipta baru btul ...baru bg diri JT la...klau u all dah tahu buat mcmni..tak kisahla...yang penting JT mmg baru buat dan takde cedok mana2..google pun takkkk..hokehhh) hurmmm kenapa namanya bukhari yekkk?? cuba check it out sket!
Jom tgok2 resepi ni..
SUP AYAM BUKHARI
![]() |
JT masak sikit je..almaklumla duk berdua je..lgpun untuk sekali makan je..Oh yea..ni bukan sbb banyak minyak menumis tp minyak dari lemak ayam sbb JT masukkan dengan kulit2 nya sekali...huhu |
Bahan-bahan
Ayam yang dibersihkan dipotong kecil2..(kalau nak lagi best..gunakan bahagian tulang dan bahagian peha la..)
1 biji Ubi Kentang (dipotong dadu)
1/2 biji Lobak Merah /Carrot (dipotong 4/6)
1 biji Tomato (dibelah 8)
3 ulas Bawang Merah Kecil (dihiris nipis)
2 ulas Bawang Putih (diketuk)
3 biji cili kecil (diketuk)
3 sudu besar Rempah Nasi Bukhari (JT guna brand Faiza- dpt free masa beli beras Faiza..hihihi)
1 1/2 sudu Serbuk Pati Ayam Knorr
sedikit garam dan gula secukup rasa
1 camca teh minyak untuk menumis
Air secukupnya
Cara Penyediaan
1. Tumis bawang merah,bawang putih dan cili seketika sehingga naik bau,
2. Masukkan ayam dan tumis seketika sehingga separa masak. Masukkan air secukupnya untuk sup.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dengan sedikit air dan masukkan ubi kentang dan lobak merah
4. Biarkan mereneh dengan api yang sederhana besar.
5. Setelah ubi kentang cukup empuk, perasakan dengan serbuk pati ayam,garam dan gula dan biarkan mendidih.
Sedia dihidangkan...senang sgt masak ni..tak payah nak tunggu2..boleh letak..then lepak depan TV pun takpe..senang dan sedap...kalau ada batang saderi..boleh letak juga bersama daun sup dan bawang goreng...JT takde jd tak letak la...
tips dari dapur JT (^-^)/
- sup sangat sedap kalau direneh lama dengan api yang perlahan..
-kalau ada serbuk masakan ayam kurma..boleh letakkan sedikit..rasanya lbh sedap...
- sup ini juga boleh dihidangkan untuk dimakan dengan bihun atau mee kuning :-)