Salam...hye halluuuuu...
Kali ni JT nak share resepi kepada yang suka makan sayur....hihihi....almaklumla...rasanya ramai yang tahu...JT tak berapa gemar makan sayur...hahaha...tp boleh makan sebenarnya...tp klau diberikan pilihan...hurmm..jawapannya...NO THANKS...hihihih
okla...ni resepi mudah juga...lauk+sayur...kan senang..sekali masak je...
Bahan-bahan
1 Mangkuk Udang Sederhana Besar (dikupas kulitnya dan dibasuh bersih)
Kobis yang siap dipotong sesedap rasa (cuba korg potong dadu..leh tak?hihihi)
Carrot yang dihiris nipis dan panjang2..(kalau nak potong membulat pun boleh)
2 ulas Bawang Merah kecil (dihiris nipis)
1 ulas Bawang Putih (diketuk)
3 biji Cili Kecil (dipotong nipis atau diketuk)
1 inci Halia (diketuk)
1 sudu bsr Sos Tiram
1 sudu bsr Kicap Manis
1/2 sudu minyak bijan
1 sudu besar Serbuk Pati Ayam Knorr
Sedikit garam secukup rasa
Cara Penyediaan
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan cili seketika.
2. Masukkan udang dan sos tiram,kicap manis dan serbuk pati ayam kemudian masukkan sayur kobis dan carrot.
3. Masukkan sedikit air ,minyak bijan dan tutup kuali supaya sayur sedikit layu.
4. Perasakan dengan garam dan biarkan seketika dengan suhu api yang perlahan.
Sedia dihidangkan :-)
tips dari dapur JT (^-^)/
- apabila memasak sayuran terutamanya sayuran hijau..jangan terlalu terlebih masak kerana sayur tersebut akan kehilangan zat nya...
- sayur kobis diatas,jangan terlalu layu..biarkan 'crunchy' sedikit...dan pastikan apabila anda mencucinya...cucilah daun kobis tersebut disetiap helaian...manala tahu..ada 'monster' meliut2 di celahan daun tu klau kita tak membeleknya betul2...hihihi
Kali ni JT nak share resepi kepada yang suka makan sayur....hihihi....almaklumla...rasanya ramai yang tahu...JT tak berapa gemar makan sayur...hahaha...tp boleh makan sebenarnya...tp klau diberikan pilihan...hurmm..jawapannya...NO THANKS...hihihih
okla...ni resepi mudah juga...lauk+sayur...kan senang..sekali masak je...
SAYUR GORENG UDANG
![]() |
close up picture...sbb JT buat sikit je ni...klau close up..nmpk bnyk sket..hihi |
1 Mangkuk Udang Sederhana Besar (dikupas kulitnya dan dibasuh bersih)
Kobis yang siap dipotong sesedap rasa (cuba korg potong dadu..leh tak?hihihi)
Carrot yang dihiris nipis dan panjang2..(kalau nak potong membulat pun boleh)
2 ulas Bawang Merah kecil (dihiris nipis)
1 ulas Bawang Putih (diketuk)
3 biji Cili Kecil (dipotong nipis atau diketuk)
1 inci Halia (diketuk)
1 sudu bsr Sos Tiram
1 sudu bsr Kicap Manis
1/2 sudu minyak bijan
1 sudu besar Serbuk Pati Ayam Knorr
Sedikit garam secukup rasa
Cara Penyediaan
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan cili seketika.
2. Masukkan udang dan sos tiram,kicap manis dan serbuk pati ayam kemudian masukkan sayur kobis dan carrot.
3. Masukkan sedikit air ,minyak bijan dan tutup kuali supaya sayur sedikit layu.
4. Perasakan dengan garam dan biarkan seketika dengan suhu api yang perlahan.
Sedia dihidangkan :-)
tips dari dapur JT (^-^)/
- apabila memasak sayuran terutamanya sayuran hijau..jangan terlalu terlebih masak kerana sayur tersebut akan kehilangan zat nya...
- sayur kobis diatas,jangan terlalu layu..biarkan 'crunchy' sedikit...dan pastikan apabila anda mencucinya...cucilah daun kobis tersebut disetiap helaian...manala tahu..ada 'monster' meliut2 di celahan daun tu klau kita tak membeleknya betul2...hihihi
No comments:
Post a Comment