Wednesday, September 12, 2012

Ikan Tenggiri Masak Sambal Cili Kering

Salam...

Whatzupppp...per kabo...JT macam ni la...kejap ok...blh loncat2 menari2..kejap kang terbaring je la....huhuhu...jgn ditanya pertanyaan lanjut sbb JT tak bukak kaunter pertanyaan...hahahaha

ok2...taknak celoteh pjg...JT nak share lagi satu resepi...apa tu..check it out!

IKAN TENGGIRI MASAK SAMBAL CILI KERING

sorryla..gambar tak brp menarik...malas nak hias2 lgpun pkai camera henpon je.

Bahan-bahan

Ikan Tenggiri yang sudah dibasuh. (letak sedikit garam dan kunyit, goreng garing)
1 biji bawang besar (dimesin)
1 ulas bawang putih (dimesin)
1/2 inci halia (dimesin)
4 biji cili hijau kecil (bukan cili besar atau cili padi..)
5 biji cili kering (potong 2)
1/2 camca teh minyak bijan
1/2 camca teh lime juice (perahan limau nipis/lemon pun blh..JT guna ready made lime juice)
3 sudu bsr kicap manis
1 sudu sos tiram
1 sudu bsr sos cili
sedikit minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa
1/2 biji bawang utk hiasan


Cara Penyediaan
1. Goreng ikan sehingga garing dan ketepikan
2.Tumis bahan2 yang dimesin sehingga naik bau, masukkan semua sos, kicap,lime juice , minyak bijan (klau tak suka dgn baunya..tak pyh letak pun tak apa..) kemudian perasakan dgn garam dan gula dan gaul sebati .
3. Tambahkan sedikit air utk kuah, masukkan cili kering dan apabila kuah agak pekat,masukkan ikan dan gaul rata.
Sedia dihidangkan ...Mudah je kan...:-)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...